Korsbandsskada hund- TPL0 (tibial plateau leveling osteotomy)

Lord har en främre korsbandsskada som behandlats kirurgiskt med en metod som kallas TPLO. Det betyder att vinkeln i knät förändrats genom att benet nedanför knäet (tibia) sågats av och vridits till en ny vinkel. Denna ändrade vinkel ger en ökad stabilitet för knäleden. En platta har sedan skruvats fast för att hålla frakturen stabil. dessutom har knäleden undersökts med artroskopi (tillhålskirurgi) för att bedöma omfattning av skada på minisker och korsband.
 
Lord opererades för detta i fredags efter flertalet veckor i väntan på operationstid och skickandes mellan olika kliniker för röntgen och undersökningar. Det började för ca 6 veckor sedan med att Lord lekte tillsammans med en av sina hundkompisar, efter leken märkte vi att han började halta och hoppa på tre ben mellanåt. Vi avvaktade några dagar då Lord vid tidigare tillfällen sträckt sig och visat liknande symptom. Men symptomen avtog inte så vi uppsökte veterinär som inte kunde hitta felet, vi fick remiss till ReDog i Västerås där de röntgade och gjorde en ordentlig undersökning på Lord. Jag måste också få ge dem beröm för att vara otroligt kompetenta och noggranna i sitt arbete, kommer garanterat att åka dit igen om det blir något i framtiden med hundarna. Tyvärr kunde de inte operera för korsbandsskadan på ReDog, det är en rätt nyöppnad veterinärklinik så de hade inte fått ordning på operationsrummen. Vi fick remiss till UDS i Uppsala. 
 
2 veckor efter besöket på ReDog får han tid på UDS för ny röntgen och undersökning, veterinären som ska operera är med och vill ta nya bilder i nya vinklar inför operationen, vi bestämmer oss också för att operera med metoden TPLO. 
 
2 veckor senare är det äntligen dax för operation, jag och min sambo åker in till Uppsala tidigt på morgonen för att lämna och skriva in Lord på UDS 7.30. 
 
15.00 på fredag eftermiddag ringer de och talar om att operationen gått bra men att det varit en omfattande skada som troligtvis funnits ett tag, men att korsbandet brast helt för 6 veckor sedan. Lord blir kvar över natten.
 
Lördag eftermiddag vid 15 får vi hämta honom, det är en trött och vinglig Lord som kommer staplandes mot oss, men svansen går (han är ju trots allt en welsh). Vi får prata med en sköterska som går igenom alla restriktioner för de närmsta veckorna. De två första veckorna efter operationen är det väldigt viktigt att han är lugn och vistas inom ett begränsat område. Han får bara gå ut för att göra sina behov. Efter att han har varit ute och kissat ska benet kylas 10-15 minuter, därefter ska vi göra stretchövningar med benet, 2 olika övningar ca 15-20 upprepningar.
Sköterskan visade oss även en belastningsövning vi ska göra för att få honom att sätta ner benet helt. 
 
Nu är det måndag, jag har tagit ledigt från jobbet för att kunna vara hemma och sköta om Lord. Redan i fredags efter operationen gick han på benet, lite stappligt men han använde det. Idag har jag svårt att hålla honom lugn, skulle han få chansen så skulle han nog hoppa omkring, han verkar ha hög smärttröskel. I övrigt är han pigg, äter, rullar runt, kissar och bajsar som vanligt. Närmast väntar återbesök till rehabiliteringen om 2 veckor, då ska vi prata om hur vi lägger upp rehabiliteringen av benet. Vi vet nu att de förespråkar vattentramp 2ggr i veckan, och att det kan ta upp mot 6 månader innan benet är helt läkt. 
 
Bilder från i lördags när han precis kommit hem.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0