Söndag

2013-07-28 @ 23:26:47
Betty har tidigare inte varit speciellt förtjust över att ha andra hästar med så nära, men det har vuxit bort mer och mer och idag gick det riktigt bra. Det är smidigt att kunna motionera båda samtidigt. :)
 

Fredag

2013-07-26 @ 15:27:30
 
Insåg att jag inte har visat några fler bilder från terränglägret som jag var på för två helger sedan. Det var alltså första gången jag och Betty hoppade på en terrängbana och hon fick fina lovord från tränaren Ulf. 
Vi tränade totalt fyra ridpass, två per dag och ett teoripass där han gick igenom lite träningsupplägg i förhållande till en hållbar häst och lite om TR. 
 
Han använde sig av 4 nyckelord: Variation, rörelse, foder och vila. 
 
Ulf antydde att det var viktigt att hästen fick vila minst två dagar i sträck för att det skulle göra någon nytta, alltså för att hästen ska kunna återhämta sig och bygga muskler. Och med vila tyckte han då att hästarna skulle få vila helt från oss ryttare, ute i stora hagar och i flock. 
 
För att få en hållbar häst anspråkade han om den varierande träningen, att vi behöver träna lite av varje för att få en stark fälttävlanshäst. Det krävs mycket kondition och styrka för att orka 4-6 km i galopp (och det går undan) och hoppa hinder, och såklart dressyrmomentet och banhoppningen. Under den första träningsdagen fick vi prova på tempo under en sträcka, vi började med att rida i det tempot vi trodde att vi skulle ligga för lätt klass, till att prova på där vi skulle vara (snabbare eller långsamare beroende på hur vi red den första stäckan). Sen slutligen till att prova på hur snabbt eliten red, och jag lovar er att det gick undan, och vi red ändå bara på en raksträcka med 3 hinder på ca 400m, och att hästarna i eliten klarar av det tempot med hinder i 4-6 km är rätt fashinerande. 
 
Rörelse, att hästarna ska få möjlighet till att vara ute och röra sig fritt så mycket som det går i stora hagar och i stora flockar med varierande miljö. Även då en varierande ridning.
 
Foder och vila, bra grovfoder och tillsattser om din häst behöver det. Och som han tyckte minst 2 dagars vila i följd för att hästen ska kunna återhämta sig. 
 
Vi fick även prova på olika typer av terränghinder, stockar till banker och trappor och såklart vattenhindret! Betty är väldigt skeptisk till vatten men jag kan lova att när hon väl kände sig trygg med vattnet så sprang hon mot det och stod gärna och plaskade omkring. Hästar har svårt med djupseende och jag kan tänka mig att det är creepy att inte kunna avgöra djupet innan man kliver i. 
 
Här är några bilder från dag nr 1, de andra kommer i ett annat inlägg för att dela upp det lite.
 
 
Jag var väldigt nöjd över träningen och Ulf som tränare, honom rider jag gärna för fler gånger. Vettigt tänk angående hästar, hälsa och träning. Det känns som att han kompletterar det som vi är inne på, och hjälper oss att fortsätta i det tänket och riktlinjen.
 
 

ovisat

2013-07-24 @ 21:11:00
Några bilder från hoppträningen förra veckan. Jag var riktigt nöjd efter träningen, hon bjöd bra till hinderna och hon hoppade fint, ni vet en sån där gång när man inte vill sluta utan bara vill ta hinder efter hinder, helt underbart!
 
Hinderna är fortfarande på rätt låg höjd för att succesivt höjas lite efter varje träning om allt går som det ska. Det är ingen idé att stressa med den här damen för då får du henne på tvären och det är bara att börja om från början igen. Nu ligger hinderna på ca 70-90 cm och vi har som mål att vara vid 90-1m vid årsskiftet och kanske starta någon liten tävling på den nivån.
 
 
 
 

Terräng

2013-07-23 @ 14:21:12
Imorse åkte vi tillbaka till terrängbanan för att träna lite själva. Tanken var att två av mina vänner skulle åka med ner dit för att sällskapa och för att vi skulle kunna ta draghjälp av varandra om det skulle behövas. Men, den ena försov sig, eller henne sällskap försov sig och den andra var så trött i kroppen efter att ha varit på konsert igår kväll så tillslut blev det bara jag och Betty kvar. 
 
Men vi lastade och åkte iväg, och det är jag väldigt glad över, för hjälp så duktig hon var! Det var ett hinder som hon inte ville hoppa under kursen förra helgen, det klippte hon direkt på första försöket, och alla andra med. Vi provade på lite nya små hinder ute i skogen som vi inte hoppat tidigare och alla gick bra. Det enda vi var tvugna att stanna och kika på var graven, den tyckte både hon och jag var rätt kreepy, men efter att ha kikat lite på den så var inte den heller några bekymmer. Hon gillar verkligen att vara ute på öppna stora banor och hoppa, och det visar sig tydligt i banhoppningen där hon har fått helt ny lust till att hoppa. Jag avslutade våran träningsrunda med att gå in i paddocken som finns brevid terrängen och hoppa två hinder som stod där inne, och hon bjöd och hoppade riktigt fint på dem. Så idag är hon dyr! :D
 
 
 

Onsdags dressyr

2013-07-18 @ 20:08:34
Var iväg på en clear round dressyr igår, riktigt taggad sedan länge då det var ett tag sedan vi startade dressyr. Jag hade en jättefin häst på uppvärmningen. Hon var där jag ville ha henne, vi hade takten, hon var avslappnad med tryck i steget, lyhörd och allt fungerade bra. Det kändes som att vi kunde få till ett riktigt bra program! Även om det var mot kvällen som vi red så var det varmt och massor av flugor, jag har aldrig upplevt att hon är speciellt störd av dessa men igår var hon det och då lite extra när hon blivit varm. Öronen gick fram och tillbaka hela tiden och hon ville inte gärna ha sitt huvud stilla, så vi hade nog behövt en huva.
 
När vi kom in på banan så vet jag inte vad som hände, hon blev väldigt spänd och stark vilket gjorde att jag inte kan sitta i sadeln alls och ja, det är sjukt svårt att rida en spänd häst till avslappnad igen väl inne på banan. Så jag tror att jag gjorde min och Bettys sämsta ritt någonsin. :( Det tär på självförtroendet enormt. Jag försökte till och med att rätta till spändheten genom att rida lätt vissa delar, vilket jag vet att man inte får, och får avdrag för. Men vad gjorde det när det ändå gick så illa? 
 
Jag brukar sällan vara missnöjd, jag försöker att hitta det positiva i det ävenom det gått dåligt. Och det gör jag även i det här fallet. Men jag känner att jag behöver mer tid på mig att smälta det, jag behöver utrymme till att få vara missnöjd.
 
Framridning
 
Inne på banan
 
ps. Det var inget kavajtvång så jag skippade den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så jävla skoj!

2013-07-13 @ 20:03:57
Det här gör vi i helgen, fälttävlanskurs! Fler bilder kommer i början av nästa vecka, men just nu är jag för trött för att orka sitta vid datorn. Och imorgon är det på't igen bara! 
 
 

Hoppträning

2013-07-02 @ 22:22:18
Har lite bilder att visa från förra veckans hoppträning. Jag var väldigt nöjd efter träningen och Betty kändes kanon bra mot slutet. Imorgon ska vi iväg och träna igen och jag hoppas att det fortsätter att framåt, den utvecklingen hon gjort under de tre senaste träningarna har varit häpnadsväckande, så kul!
 
 
 
RSS 2.0