Idag har vi

 
 
I en hall stort som ett ridhus full med trä har vi idag tränat hundar i bruksgrenen sök. Eftersom att Charlie har fått sin diagnos så fick han bara vara med som sällskap, han kommer nog i framtiden att kunna träna lite smått, men nu när vi är i så tidigt stadie så vågar vi inte utsätta honom för något. Men Lord var det full fart på. Det var andra gången någonsin som han fick prova på sök, förra gången var det ute i skogen och i dag var det då inomhus i en hall. 
 
Lite kortfattat om sök från en nybörjare som mig: En sökhund ska hitta och markera en person eller ett föremål (ex. narkotika eller sprängmedel). När den hittat vad det är den ska hitta så ska den markera, och det går att markera på olika sätt, exempel är ligg eller skallmarkering. Vissa väljer att träna sina hundar så att när den
funnit personen som är försvunnen så plockar den med sig ett föremål och springer tillbaka till sin förare som sedan följer med hunden tillbaka ut till den plats där den "försvunne" personen befinner sig. (med reservation för feskrivningar)
 
Med Lord som är helt ny i situationen (och jag med för den delen) började vi det lite lätt med koppel på. Men när vi provat det en gång så valde vi sen att släppa honom lös och låta honom arbeta helt själv. Och hjälp vad det gick! Han tyckte det var hur kul som helst och drog på i 180! Det var så häftigt att se hur han arbetade och använde sin nos för att vädra sig till den försvunna personen. 
 
Vi kommer garanterat att göra om det igen, men bara för att aktivera och träna, för det går även att tävla i sök. Men jag känner att jag inte har det intresset och lägger hellre några timmar extra på lydnaden. Och kanske är det för att lydnaden är rätt lik dressyren som jag gillar den bäst? Men det är kul att få möjlighet att vara med och träna bland kunniga människor och andra hundar, det är bra erfarenhet!
 
Charlie som fick vara med som sällskapshund.
Full krut på Lord
Lord får massor med beröm och lek efter att ha hittat figuranten (den försvunna människan)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Julia

Vadå för diagnos?..

Svar: Hans översta nackkota, atlaskota är missbildad och saknar ben som istället bara är ersatt av bindväv. Så han får inte kampa eller dra eller utsätta nacken för mycket. För lite mer än en månad sedan så lades han in på ultuna djursjukhus för att han hade väldigt ont i nacken och det var då vi fick diagnosen som inte hade visat sig tidigare under hans två år.
Aylen

2012-12-28 @ 22:59:00
URL: http://ohjuliet.blogg.se
Postat av: Wilma

Fin blogg :)

Svar: Tack :D
Aylen

2012-12-29 @ 08:50:57
URL: http://Ziro.blogg.se
Postat av: Ellen

Söt vovve! ;)

Svar: Tack, det är två hundar :)
Aylen

2012-12-29 @ 11:35:45
URL: http://ponnyliv.blo.gg
Postat av: Julia

Okej, förstår att han måste ha ont då.. Det är nog liknande som min gamla häst hade i ryggen då. Krama om hunden från mig!

Svar: Ja det är så svårt när det är djur, vi har valt att inte operera då det skulle vara en väldigt invecklad operation som inte alls behöver göra situationen bättre. Så nu hoppas vi på att han läker med tiden och kan fortsätta leva som en hund bör Tack för din omtanke. Det ska jag göra. :)
Aylen

2012-12-29 @ 17:39:27
URL: http://ohjuliet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0