Uppdatering om Charlie

 
Vi fick både positiva och negativa nyheter när vi var hos veterinären i torsdags. Efter att veterinärer och specialister granskat undersökningar och röntgenbilder har det visat sig att Charlie har en mycket ovanlig sjukdom, och det finns inte så mycket fakta om den. De första kotorna i nacken, altaskotorna som blandannat håler kraniet på plats är missbildade. När hundarna föds och är små så är det två olika kotor, liknande de här tecknen (  ) två halvbågar. När hunden växer och blir större växer dessa två ihop och bildar som en cirkel som kraniet vilar på. Charlies problem är att hans atlaskota inte är korrekt, han har två hålrum i det som ska vara en cirkel.
 
Istället för ben så är det bindväv som håller ihop atlaskotorna på de ställerna som det saknas ben, och som jag skrev tidigare så vilar även kraniet på dessa kotor och det betyder att kotorna har en väldigt betydande funktion. Om jag förstod veterinären rätt så har det bara dokumenterats 5 fall av den här missbildningen i Sverige, och hon hade haft möjlighet att följa en av de här femhundarna genom undersökningar, operation och rehabilitering.
 
Jag åkte in till Ultuna med tanken om att jag antagligen inte skulle ha någon hund med mig hem. Det går att operera, den hunden som veterinären tidigare följt hade blivit opererad men inte blivit fri från smärtan helt. Det är där vi har problemet med Charlie också, när vi åkte in med honom första gången hade han en fruktansvärd smärta. Hans nevrologiska förändringar är inget som hindrar honom från att leva ett vanligt hundliv. Vi vill inte att han ska ha ont, men en operation i det slaget som det innebär kändes inte helt rätt. Han har hunnit gå igenom väldigt mycket de senaste veckorna, och tanken på att han ska gå igenom en stor operation med en lång rehabilitering som sen kanske är gjort förjäves känns för riskfyllt. 
 
Veterinären trodde att Charlie med tid kan läka till det tillstånd han var i innan vi åkte in till Ultuna första gången. Han har troligen skadat bindväven som håller ihop kotorna och det har skapat stor smärta när altaskotan/kotorna ligger instabilt. Atlaskotorna kommer alltså aldrig att bli normala, men hon tror att han kan leva ett bra hundliv utan smärta när bindväven bara läkt och blivit starkt, eftersom att han levt två år innan utan beskymmer. 
 
Så vår älskade Charlie är hemma med oss, vi måste vara försiktiga, det finns saker som han aldrig kommer att få göra, ha dragkamp eller brottas med andra hundar exempelvis, men han får leka, gå långa promenader och mycket annat roligt precis som innan, men nu är vi medvetna om hans handikapp och kan ta hänsyn till det.
 
Den tiden det tar för honom att läka så får han smärtstillande, han ska inte behöva ha ont. Veterinären tyckte att det skulle vara väldigt orättvist att avsluta Charlies liv innan vi gett honom en chans till återhämtning, han är stark och pigg och att han är sjuk är inget som syns. Så nu håller vi alla tummar att han ska återhämta sig helt och att han får vara beskymmerfri många år framöver.
 

Kommentarer
Postat av: Fru Högstadius

Vi håller alla tummar och tår att han ska bli så återställd som det bara går!

2012-12-22 @ 20:44:00
URL: http://fruhogstadius.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag håller tummarna för att han ska klara av ett normalt liv!
Jag vill också passa på att önska dig och din familj en riktigt god jul!
Kram Sandra

2012-12-22 @ 20:49:30
URL: http://motosidressyr.blogg.se
Postat av: Inger

Hej

Vad glad jag blir när jag läser om Charlie och vad veterinären har sagt nu. Jag tycker att det låter hoppfullt inför framtiden. Bra att han får smärtlindring tills vidare.
Hoppas att ni får en riktigt fin jul nu.

Svar: Ja, vi blev också väldigt glada. Känns underbart att det finns hopp. Önskar er och hundarna en riktigt fin jul också så kanske vi ses på någon utställning i vår. :)
Aylen

2012-12-22 @ 23:00:59
URL: http://www.ingers-gmt.se
Postat av: Anonym

SV: Visst är det :)

2012-12-24 @ 13:12:02
Postat av: Ida

SV: Visst är det :)

2012-12-24 @ 13:12:25
URL: http://idaaugust.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0